Verimlilikte Yeni Bir Dönem olarak Yapay Zeka ve ERP Uygulamaları,
ERP (Enterprise Resource Planning) sistemlerine Yapay Zeka (İngilizce: Artificial Intelligence ya da kısaca AI) entegrasyonu, işletmelerin operasyonel verimliliklerini önemli ölçüde artırmaktadır. Yapay zeka (AI)’nin ERP sistemlerinde kullanılması süreç otomasyonu, karar ve destek sistemlerinin güçlendirilmesiyle oldukça geniş bir yelpazeye yayılmaktadır.

Her gün gelişmekte olan günümüz iş dünyasında, şirketler rekabet avantajı elde edebilmek için kaynak yönetimi, hızlı karar alma süreçleri ve müşteri memnuniyeti gibi unsurları iyileştirme çabası içine girmişlerdir. Bu noktada, ERP sistemleri, işletmelerin tüm iş süreçlerini merkezi bir platformda entegre etmelerini sağlayan yazılımlar olarak büyük önem taşımakta olsa da ERP sistemleri genellikle veri merkezci ve tekrarlanan işlerin kontrolü yönünde kullanılmakta ve kapsamda da süreç ve işleri yönetmekte zorlanmaktaydı.

Gelişen teknolojinin de vermis olduğu imkanlar sayesinde artık ERP sistemlerinde yer alan bu eksiklikleri aşılabilmek için, yapay zeka teknolojilerinin ERP sistemlerine entegrasyonu çok önemli bir çözüm olarak öne çıkmaktadır.

Yapay zeka, özetle makinelerin insan benzeri düşünme, öğrenme ve problem çözme yeteneklerini kazandığı bir teknoloji alt yapısıdır. ERP uygulamalarında Yapay zeka (AI) kullanımı, sadece işletmeye verimlilik sağlamakla kalmaz, aynı zamanda işletme stratejilerinin daha akıllı, hızlı ve esnek bir şekilde belirlenmesine yardımcı olur.

Peki ERP Sistemlerinde Yapay Zeka Kullanım Alanları Nelerdir ?

Talep Tahminleri ve Stok Yönetimi

AI, ERP sistemlerinde envanter ve talep yönetimi gibi kritik alanlarda önemli katkılar sağlamaktadır,Klasik stok yönetimi ve ürün talepleri genellikle geçmiş verilerle tahmin edilmeye çalışılmak ve bu tahminler de genellikle eksik veya hatalı olmaktaydı.  AI, bu tur islemler icin büyük veri analizini kullanarak, çok daha doğru talep tahminleri oluşturabilmektedir.

Örneğin, AI geçmiş satış verileri üzerinden gerekli bilgileri öğrenerek gelecekteki talep dalgalanmalarını çok daha doğru bir şekilde öngörebilmekte ve erken tedbir alınarak zararın en aza indirilmesini sağlamaktadır. Ayrıca, Yapay zeka (AI) duygusal analiz teknikleriyle sosyal medya ve müşteri geri bildirimlerinden de yararlanarak, piyasa şartlarına göre oluşan potansiyel talep değişimlerini önceden tahmin etme konusunda da oldukça iyi işler çıkarmaktadır.  Bu tür bir analizler sayesinde stok seviyeleri optimize edilerek işletmelerin gereksiz stok tutma maliyetleri üstlenmesinin önüne geçilmektedir.

Otomatikleştirilmiş İşlemler ve Robotik Süreç Otomasyonu (RPA)

Yapay zeka (AI) ‘nin ERP sistemlerine entegrasyonuyla birlikte rutin ve tekrarlayan iş süreçlerini otomatikleştirilerek iş gücü verimliliğini arttırılmaktadır.

Robotik süreç otomasyonu (İngilizce: robotic process automation, RPA) sayesinde veri girişi, fatura işlemleri, envanter güncellemeleri gibi zaman alıcı işlemleri oldukça hızlanmata ve hata oranı en aza indirilmektedir. Bu durum hem zaman hem de maliyet açısından önemli avantajlar ve tasarruflar  sağlamaktadır. Ayrıca, doğal dil işleme (İngilizce: Natural Language Processing,NLP) teknikleri sayesinde e-posta trafiğini ve müşteri taleplerini otomatik olarak analiz ederek hızlı çözümler de üretilebilmektedir. Böylece mevcut insan kaynakları daha stratejik ve yaratıcı görevlerle ilgilenmekte ve işletme için başka faydalar sağlamaktadır.

Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) ve Satış

ERP sistemlerinin bir parçası olan müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), işletmelerin müşteri verilerini toplamasına, analiz etmesine ve daha etkili hizmet sunmasına olanak tanır. Yapay zeka (AI), CRM süreçlerinde de büyük bir rol oynamaktadır.

Örneğin, chatbotlar ve sanal asistanlar, müşteri taleplerine hızlı ve doğru yanıtlar vererek müşteri memnuniyetini artırmakta, müşteri verilerini analiz edilerek satış tahminleri oluşturmakta ve kişiselleştirilmiş satış önerileri sunarak işletmeler açısından satış stratejilerini optimize etmektedir.

Finansal Planlama ve Analiz

Yapay zeka (AI), finansal süreçlerde de işletmelere büyük faydalar sağlamaktadır. Kredi riski değerlendirmesi gibi finansal analizlerde, Yapay zeka (AI) geçmiş verilerden faydalaranak oldukça daha doğru tahminler yapmaktadır. Ayrıca, harcama analizleri de yaparak, gereksiz maliyetleri tespit etmekte ve bütçeleme süreçlerinin iyileşmesini sağlayarak işletmenin karlılığını arttırmaktadır oldukça önemli faydalar sağlamaktadır.Ayrıca nakit akışı yönetimi ve finansal raporlama gibi süreçlerde de önemli otomasyonlar sağlayarak işletmelerin karar alma süreçlerini hızlandırmaktadır.

İnsan Kaynakları Yönetimi (İngilizce: Human Resources,HR) ve Personel Verimliliği

Yapay zeka (AI), insan kaynakları yönetiminde de önemli bir rol oynar. İşe alım süreçlerinde, AI, adayların özgeçmişlerini analiz ederek en uygun adayları seçebilir ve performans değerlendirmeleri yapabilmektedir. Ayrıca, çalışan memnuniyeti analizleri yaparak, iş yerindeki potansiyel sorunları daha oluşmadan önce tespit edebilir ve giderilmesine yönelik öneriler oluşturur. Bu ve benzeri işlemlerle şirketlerin çalışan verimliliğini artırmalarına ve yetenek yönetimini daha verimli bir şekilde yapmalarına yardımcı olmaktadır.

Tedarik Zinciri Yönetimi (İngilizce: Supply Chain Management, SCM) ve Lojistik

ERP sistemleri, tedarik zinciri ve lojistik yönetiminde de önemli bir rol oynar. AI, bu süreçlerin verimliliğini artırmaktadır. Optimizasyon ve rota planlaması gibi lojistik uygulamalarda, AI, taşıma maliyetlerini düşürmekte ve teslimat sürelerini kısaltmada önemli katkılar sağlamaktadır.  Ayrıca, tedarikçi değerlendirme ve tedarik zinciri riski yönetimi gibi konularda da AI, işletmelerin daha güvenli ve sürdürülebilir tedarik zincirleri oluşturmasına katkı sağlamaktadır.

Kısacası Yapay Zeka (AI) teknolojilerinin ERP sistemlerine entegrasyonu, işletmelerin verimliliğini önemli ölçüde artıramaktadır. Talep tahminlerinden müşteri ilişkileri yönetimine, finansal planlamadan insan kaynakları yönetimine kadar pek çok alanda AI’nin kullanımı, işletmelere operasyonel anlamda büyük avantajlar sağlamaktadır.

Ancak, bu teknolojilerin başarılı bir şekilde entegre edilebilmesi için uzman ve bu alanda kendiniz kanıtlamış, bu alandaki gelişmeleri yakından takip eden, doğru altyapı planlaması yapabilecek , veri yönetimini ve bu kapsamda tüm süreci sürekli iyileştirebilecek işletmelerin sayısı oldukça azdır.

Yapay zeka (AI) ve ERP entegrasyonunun potansiyeli çok büyük olmakla birlikte, bu sürecin en doğru şekilde yönetilmesi, işletmelerin dijital dönüşüm yolculuklarındaki en önemli adımdır.

Write a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İnovasyonun Gücü İle Çözüm Ortağı !

© 2024 |. Tüm Hakları Saklıdır. Antsoft Bilişim Hizmetleri.